حمل و نقل دریایی چیست؟
حمل و نقل دریایی یکی از رایج ترین و مقرون به صرفه ترین روش های حمل و نقلی می باشد که از آن برای اهدافی همچون نظامی، حمل و جابجایی مسافر و همچنین کالا استفاده می گردد. بطور کلی برای حمل و نقل کالاها و بارهای مختلف، سه روش کلی حمل و نقل زمینی، هوایی و دریایی وجود دارد که حمل و نقل دریایی را می توان یکی از بهترین این موارد برای کالاهایی با حجم و وزن بالا دانست.
انواع حمل و نقل دریایی
کراس استافینگ
Cross Stuffingاین روش از حمل و نقل دریایی کالا، برای بنادری که امکان ارسال کالا به صورت مستقیم به ایران را ندارند مفید خواهد بود. در این روش کانتینر حاوی محموله از یک کشتی به کشتی دیگر انتقال می یابد. این ارسال معمولا در بندر جبل علی صورت می گیرد.
چارترینگ
Charteringاین روش حمل و نقل دریایی مخصوص کالاهایی، که به صورت حجیم بوده و همچنین بارهایی نظیر آرد، گندم، شکر، پنبه و … که بدون هیچ گونه بسته بندی وارد کشتی می شوند می باشد.لازم به ذکر است که این روش با اجاره کشتی امکان پذیر خواهد بود .
ترانشیپ
Transshipmentاین روش حمل و نقل دریایی کالا، از طریق تغییر کشتی می باشد. این روش حمل و نقل کالا برای بنادری که امکان حمل دریایی از آنجا به صورت مستقیم نمی باشد، کارآمد خواهد بود. جریان انتقال غالباً با تخلیه و بارگیری مجدد کالا همراه است.
گروپاژ
groupageدر روش حمل به صورت گروپاژ کالاهای تجار مختلف در وزن و حجم متفاوت در یک کانتینر حمل میشوند در واقع هنگامی که بار یک تاجر به اندازه یک کانتینر نباشد برای کاهش هزینه های حمل می تواند از گروپاژ استفاده کند.
مزایای حمل و نقل دریایی
- مقرون به صرفه بودن آن به نسبت به روش های دیگر حمل و نقل در حمل مقدار زیاد بار.
- ثابت بودن و مشخص بودن نرخ کرایه حمل و نقل بار.
- امکان حمل بار در تناژهای بالا تا حدود وزنی 500 هزار تن.
- ضریب ایمنی بالا و اطمینان از کم خطر بودن این روش حمل و نقلی در مقدار وزنی بالا.
انواع کشتی های باری
کشتی بار عمومی
کشتی های باری عمومی کشتی هایی مخصوص کالاهای عمومی می باشند که طیف وسیعی از کالاها را با این دسته از کشتی ها می توان جابجا نمود و در درون خود مجهز به جرثقیل برای بارگیری و تخلیه بار می باشند.
کشتی های حمل کانتینر
کشتی های حمل کانتینر کشتی هایی هستند که بصورت ویژه برای حمل کانتینرها طراحی شده اند و بیش از نیمی از تجارت دریایی با انواع این کشتی های عظیم انجام می گیرد که بیشتر استفاده آن ها برای حمل خشک بار در سطح بین الملل می باشد. بطور کلی این نوع کشتی ها از نوع کشتی های خودکاری هستند که با جرثقیل های دروازه ای بارگیری و تخلیه میشوند.
کشتی های فله بر
کشتی های فله بر کشتی هایی غول پیکر می باشند که از آن ها برای حمل بارهای فله جامد مانند غلات، مواد معدنی، سیمان و خاک استفاده می شود. قابل توجه است که برای بارگیری و تخلیه بار در این نوع کشتی ها از جرثقیل های قاشقی شکل استفاده می گردد.
تانکرهای نفتی
تانکرهای نفتی از انواع کشتی های باری مخصوصی هستند که از آن ها برای انتقال نفت خام استفاده می گردد. از لحاظ فنی این کشتی ها دارای ساختاری متفاوت و مقاومت بالایی در برابر نشت مایعات نفتی و روغنی و همچنین سیستم پمپاژ مخصوصی برای بارگیری و تخلیه سوخت می باشند. جالب است بدانید که این کشتی ها می توانند تا دو میلیون بشکه نفت را در خود جای داده و آنقدر بزرگ طراحی و ساخته می گردند که مجبور می باشند برای آن ها در دریاهای آزاد اسکله بزنند.
کشتی های حمل گاز
کشتی های حمل گاز که در گروه تانکرهای نفتی دسته بندی می گردند از لحاظ فناوری ساخت پیشرفته تر بوده و برای حمل گاز مایع مورد استفاده قرار می گیرند. این کشتی ها به دو دسته LNG که مخصوص حمل گاز طبیعی مایع است و LPG تقسیم می شوند و تفاوت اصلی این دو گروه در حقیقت از لحاظ فنی می باشد که LNG ها در دمای 17- درجه سانتی گراد و LPG ها در دمای 50– درجه سانتی گراد و در فشار 18 کیلوگرم بر سانتی مترمربع گاز حمل میکنند.
کشتی های RO-RO
کشتی های Ro-Ro کشتی هایی از نوع دارای رمپ و سکو می باشند که هر وسیله نقلیه چرخ دار اعم از اتومبیل های شخصی، اتوبوس، وسایل نقلیه صنعتی و کامیون های بارگیری شده برای سفرهای طولانی مدت را در خود جای می دهد. این کشتی ها دارای طبقات مختلف و متحرکی هستند تا از فضای داخلی آنها حداکثر استفاده به عمل آید و همچنین وسایل نقلیه می توانند بطور مستقیم به این کشتیها وارد و یا از آن خارج شوند.
کشتی های یخچالی
کشتی های یخچالی همان طور که مشخص می باشد مجهز به یخچال هایی برای نگهداری کالاهای فاسد شدنی و مواد غذایی هستند که انواع این مواد را با این نوع از کشتی می توان جابجا نمود.
کشتی های دام بر
کشتیهای دام بر در واقع کشتی هایی هستند که بطور اختصاصی برای حمل و نقل حیوانات زنده همراه با الزامات مورد نیاز آن ها در هنگام جابجایی طراحی و ساخته شده است.