• لجستیک
  • مدیریت لجستیک

لجستیک چیست؟ مدیریت لجستیک در زنجیره تامین

لجستیک (Logistics ) در یک زنجیره به معنی حرکت در داخل یک مجموعه، نظارت بر ورود خروج محموله و یا کالا، گفته می شود. در ابتدا این کلمه ریشه‌ای یونانی داشته و یک اصطلاح نظامی بود. لجستیک تا قبل از سال های 1960 تا 1970 به معنای ذخیره و جابجایی لوازم و تجهیزات نظامی تلقی شده است. تغییر شکل بسیاری از کارها پس از دو جنگ جهانی و سرعت گرفتن پیشرفت جهان باعث شد تا کلمه لجستیک معنی جدیدی پیدا کند. امروزه می توان گفت مدیریت لجستیک شامل یکپارچه سازی اطلاعات، استعلام موجودی کالا، حمل و نقل کالا، انبارداری، انتقال و جابجایی کالا و همچنین بسته بندی کالا می باشد. قابل ذکر است که لجستیک قسمتی از زنجیره تامین بوده که ارزش زمان و مکان آن را افزایش می دهد. پس می‌توان گفت که لجستیک بخشی از زنجیره‌ای است که توسط آن تهیه، جابه‌جایی و رساندن کالاهای گوناگون بر عهده قرار می گیرد.

انواع لجستیک

لجستیک تولید

لجستیک تولید به بهینه سازی کالا در کارخانه های تولیدی می پردازد. هدف این لجستیک بررسی کیفیت کالا بر حسب زمان می باشد. با این روش لجستیک کیفیت تولیدات بالا رفته و سوددهی نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

لجستیک توزیع

لجستیک توزیع در مواقع پایان گرفتن مراحل تولید کالا و ثبت سفارش مشتری آغاز می شود. بعد از عملیات تولید مراحل انبار و تحویل کالای مشتری صورت می گیرد. در مواقعی که عرضه و تقاضا با یکدیگر متفاوت بوده این لجستیک منجر به توازن و تعادل میان آن ها می شود.وقتی شما کالایی را به مرجع تولید آن و نه به خرده‌ فروشی سفارش می‌دهید آنجا لجستیک توزیع را درگیر کرده‌اید.

لجستیک معکوس

لجستیک معکوس معمولا به بخشی از فرایند لجستیک اطلاق می شود که کالا را از دست مشتری می‌گیرد و به تأمین‌کننده برمی‌گرداند. این روش از لجستیک متمرکز بر بازگشت کالا از مقصد به انبار است. همانطور که از اسم آن پیداست این لجستیک فرآیندی معکوس برنامه ریزی، اجرا و کنترل جابجایی کالا از گیرنده به فرستنده می باشد. با این روش بسیاری از کسب و کارها این امکان را به مشتریانشان دادند که چند نمونه از محصول به مقصد آنان فرستاده شود و بعد از این که محصول مورد نظر انتخاب شد باقی محصولات به فروشگاه بازگردد .

لجستیک اضطراری

لجستیک اضطراری در کسب و کار های فعال و زنجیره تامین استفاده می شود. در مواقع اضطراری و یا حوادث طبیعی مانند زلزله، سیل و … که روند توزیع و ارسال کالا را به تاخیر بیندازد از لجستیک اضطراری بهره می گیرند.

لجستیک کسب و کار

لجستیک کسب و کار برای مشتریانی است که کالا را به صورت غیر حضوری خریداری می کند. بنابراین لجستیک کسب و کار برای ارسال و در واقع رساندن کالا در زمان، مکان، تعداد می باشد. یکی دیگر از مزایای مهم این لجستیک این است که به قیمت درست به مشتری می رسد..سیستم لجستیک دیجی‌کالا در ایران نمونه بارز یک لجستیک کسب و کار است.

لجستیک استاندارد

لجستیک کسب و کار برای مشتریانی است که کالا را به صورت غیر حضوری خریداری می کند. بنابراین لجستیک کسب و کار برای ارسال و در واقع رساندن کالا در زمان، مکان، تعداد می باشد. یکی دیگر از مزایای مهم این لجستیک این است که به قیمت درست به مشتری می رسد..سیستم لجستیک دیجی‌کالا در ایران نمونه بارز یک لجستیک کسب و کار است.

هدف لجستیک در زنجیره تامین چیست؟

هدف لجستیک در زنجیره تامین به حداقل رساندن هزینه های یک سازمان و ایجاد وضعیت مکانی و زمانی مطلوب برای انتقال و ارسال کالا و همچنین محموله ها می باشد. روش های گوناگونی چون: لجستیک ناب، لجستیک معکوس، لجستیک مجازی، لجستیک یکپارچه و … به دلیل ایجاد رقابت بین سازمان ها و یا شرکت ها  منجر به کاهش هزینه ها و همچنین افزایش بهره وری خواهد شد. بنابراین مدیر لجستیک نقش مهم و بسزایی خواهد داشت. مهمترین نکاتی که لجستیک مناسب به آن توجه دارد شامل انبارداری صحیح، تحقیقات در بازرار، کنترل موجودی کالا، تامین مواد اولیه، انبارداری صحیح، آمادگی لازم برای شرایط اضطراری، هماهنگی میان عرضه و تقاضا می باشد.

سوالات متداول

مدیریت زنجیره تامین در شرکت ها و یا سازمان ها به معنای تامین مواد اولیه به میزان مناسب و لازم برای کارخانه ها می باشد. وظیفه این امر به عهده مدیر زنجیره تامین خواهد بود. اگر منابع اولیه و مود نیاز به میزان و همچنین کیفیت مناسب به کارخانه ها نرسد، کار تولید با مشکل مواجه شده و اختلال ایجاد می کند. بنابراین اگر مدیریت لجستیکی و همچنین مدیریت زنجیره تامین به درستی کار کند دیگر دچار کمبود عرضه و یا کاهش سفارشات کالا نخواهیم شد. لازم به ذکر است که اگر کمبود سفارش کالا و یا عرضه کالا کم شود باعث کمیاب شدن و گران شدن کالا خواهد شد.

هدف مدبریت لجستیک در زنجیره تامین به حداقل رساندن هزینه های یک سازمان و ایجاد وضعیت مکانی و زمانی مطلوب برای انتقال و ارسال کالا و همچنین محموله ها می باشد. روش های گوناگونی چون: لجستیک ناب، لجستیک معکوس، لجستیک مجازی، لجستیک یکپارچه و … به دلیل ایجاد رقابت بین سازمان ها و یا شرکت ها منجر به کاهش هزینه ها و همچنین افزایش بهره وری خواهد شد. بنابراین مدیر لجستیک نقش مهم و بسزایی خواهد داشت. مهمترین نکاتی که لجستیک مناسب به آن توجه دارد شامل انبارداری صحیح، تحقیقات در بازار، کنترل موجودی کالا، تامین مواد اولیه، انبارداری صحیح، آمادگی لازم برای شرایط اضطراری، هماهنگی میان عرضه و تقاضا می باشد.

جهت مشاوره فرم زیر را پر نمائید.