حمل و نقل زمینی چیست؟
حمل و نقل زمینی از قدیمی ترین روش های حمل و نقلی بشمار می آید که امروزه با وجود پیشرفت تکنولوژی همچنان دارای اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و از اصلی ترین روش های جابجایی انسان و کالا محسوب می گردد. درست است که این روش در مقایسه با سایر روش های حمل و نقلی آلودگی بیشتری را تولید می کند اما حمل و نقل زمینی را می توان مناسب ترین روش برای طی مسیرهای مستقیم و کوتاه دانست.
در گذشته حمل و نقل زمینی با حیوانات و درشکه صورت می گرفته است و در سال های بعد با اختراع ماشین و بخصوص در سال 1896 میلادی با اختراع اولین کامیون دنیا توسط شرکت آلمانی دایملر انقلابی اساسی در زمینه حمل و نقل بوجود آمد. امروزه نیز با استفاده از حمل و نقل زمینی می توان از راه های کوچک تا شاه راه های ترانزیتی اصلی را طی کرد و انسان و کالاهای اساسی را جابجا نمود. شایان ذکر است که کشور ایران نیز با قرارگیری در شاهراه اصلی جهانی نقش پررنگ و مهمی را در زمینه بازرگانی و حمل و نقل بین الملل بر عهده داشته و از مهم ترین جاده های ارتباطی آن نیز می توان جاده ابریشم را نام برد.
انواع حمل و نقل زمینی
حمل و نقل جاده ای
حمل و نقل جاده ای به وسیله ماشین های باری مانند کامیون ها، تریلی ها و… از نقطه مبدا به سمت مقصد و از طریق جاده های داخلی و یا خارجی کشور انجام می گیرد. در این روش مدت زمان بارگیری و تخلیه کالاها در مقایسه با حمل و نقل ریلی بسیار کوتاه تر بوده و به آسانی قابل انجام می باشد پس در نتیجه در انتقال کالا زمان و هزینه کمتری صرف شده و این جابجایی سریع تر انجام می گیرد. همچنین در حمل و نقل جاده ای مدیریت و برنامه ریزی بهتری را برای جابجایی می توان انجام داد که این امر سبب می گردد تا به زمان و مکان تحویل کالا در قرارداد حمل بهتر عمل شود.
حمل و نقل ریلی
در حمل و نقل ریلی نیز محموله ها از طریق خطوط راه آهن در مبدا بارگیری شده و از طریق این خطوط روانه مقصد می شود. اما نکته ای که در این روش مورد بحث می باشد دارا بودن خطوط ریلی مبدا و مقصد مورد نظر می باشد. بطور مثال در کشور ایران به دلیل عدم گستردگی خطوط راه آهن در برخی از شهرها این روش حمل و نقل چندان مورد استفاده نمی باشد. به هر حال اگر مسیر مبدا به مقصد شما بیش از 2000 کیلومتر فاصله را دارا باشد و همچنین مبدا و مقصد نیز از خطوط ارتباطی ریلی بهره مند باشند بهتر این است که از روش حمل و نقل ریلی استفاده گردد.
مزایای حمل و نقل زمینی
- پایین بودن هزینه حمل و نقل و مقرون به صرفه بودن آن نسبت به روش های دریایی و هوایی.
- تحویل درب به درب کالا، به معنای دریافت کالا از انبار مبدا و تحویل و تخلیه آن در درب مقصد مشخص شده.
- عدم نیاز به وجود جرثقیل های سنگین برای بارگیری و تخلیه آن.
- عدم در خطر بودن مرسوله در مواجه با خطراتی همچون طوفان.
- انعطاف پذیری نسبت به سایر روش های جابجایی کالا.
- مناسب بودن این روش برای حمل کالا در فواصل کوتاه جادهای و درون شهری.
- سرعت در جابجایی کالا و امکان پیگیری آن در مسیر.
- سهولت در بسته بندی و صرفه جویی در هزینه بسته بندی.
- ایجاد سطح آلودگی کمتر در روش جابجایی ریلی و همچنین مصرف سوخت کمتر نسبت به سایر روش ها.
- درگیری کمتر نیروی انسانی و احتیاج به نفرات کاری کمتر در این روش جابجایی کالا.
- ارائه خدمات حمل و نقلی در این روش جابجایی به تمام مناطق کشور در شرکت راهبرد تجارت آسمان حتی دورترین روستاها که دسترسی به شبکه ریلی و یا هوایی ندارند.
معایب حمل و نقل زمینی
- تأثیرپذیری این روش حمل و نقلی از فصل های سال، عدم دسترسی به برخی جاده ها بدلیل بارش برف و باران.
- احتمال تصادفات جاده ای و امنیت کمتر نسبت به حمل و نقل هوایی و دریایی.
- سرعت کمتر در حمل و نقل نسبت به روش های دیگر.
- نامشخص بودن و متغیر بودن قیمت های جابجایی در این روش.