کانتینر را در واقع می توان محفظه هایی از جنس فولاد، آلومینیوم و یا پلیمر تقویت شده و یا در مواردی ترکیبی از همه این مواد دانست، که دارای ابعاد استاندارد جهانی می باشند. همگی ما تابحال جعبه های فلزی بسیار بزرگی را بر روی انواع کامیون های باربری، واگن ها، داخل هواپیماهای باری و همچنین بر روی اسکله های تجاری مشاهده کرده ایم. این جعبه ها برای حمل و نقل و جابجایی کالاهای مختلف استفاده می گردد. از این نوع جعبه های فلزی بزرگ بیشتر برای جابجایی کالا میان کشورهای مختلف استفاده می گردد. می توان گفت که این جعبه ها دارای استاندارد و ابعاد خاصی بوده که در سطح جهانی به نام کانتینر معروف می باشند. کانتینرها را می توان یکی از مهم ترین و پر کاربردترین وسایل حمل و نقل و جابجایی کالا دانست. کانتینرها با توجه به حجم و ابعاد مختلفی تولید می گردند و یکی از امن ترین ابزارهای انتقال کالا از نقطه ای به نقطه ی دیگر به حساب می آیند. در این مقاله قصد داریم تا بیشتر با انواع کانتینر و نحوه بارگیری در آن ها، انواع کانتینر از لحاظ کاربری و انواع کانتینر از لحاظ ابعاد آشنا شویم. پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

انواع کانتینر و نحوه بارگیری در آن ها

در جابجایی و حمل و نقل کالاها انواع کانتینر و نحوه بارگیری در آن ها بسیار حائز اهمیت می باشد. همانطور که می دانید برای حمل هر نوع کالا و بار از کانتیرهای مخصوصی استفاده می شود. همانطور که بیان شد کانتینرها یکی از مهم ترین ابزارهای جابجایی کالا در سطح جهان بشمار می روند که با استفاده از آن ها می توان هر نوع باری را براحتی و با امنیت بسیار بالایی از لحاظ صدمه دیدن کالا جابجا نمود. همچنین از مزایای استفاده از کانتینرها می توان به امکان استفاده آن ها در تمام شیوه های حمل و نقل بین المللی از جمله حمل و نقل دریایی، زمینی، ریلی و حتی هوایی اشاره نمود. در زیر با انواع کانتینر و نحوه بارگیری در آن ها آشنا خواهیم شد.

کانتینر

– کانتینرهای رو باز

کانتینرهای رو باز همانطور که از اسم آن ها مشخص می باشد به کانتینرهایی اطلاق می گردد که فاقد سقف بوده و برای پوشاندن سقف آن ها از پارچه های برزنتی کمک گرفته می شود. قابل ذکر است از این نوع کانتینرها بیشتر برای حمل کالاهایی با ارتفاع زیاد و کالاهای خشک مانند شن و ماسه استفاده می گردد.

– کانتینرهای پهلو باز

کانتینرهای پهلو باز از نوع دیگری می باشند که قسمت بازشو آن ها در پهلو و جداره کناری کانتینر قرار دارد و با یک درب یا چند درب بازشو می توان به داخل آن دسترسی داشت. این کانتینرها مخصوص کالاهایی با سایز بسیار بزرگ می باشد که این مزیت باعث سهولت در بارگیری می گردد.

– کانتینرهای مسطح

این نوع کانتینر در سطح تحتانی آن ها بارگیری انجام گرفته و پس از مهار بار، آماده جابجایی کالا می گردند. از این نوع کانتینرها برای حمل و نقل اقلام سنگینی همچون ماشین آلات صنعتی، آهن و فولاد و … استفاده می گردد.

– کانتینرهای تاشو

این نوع کانتینرها بصورت روباز بوده، که قسمت انتهایی آن ها قابلیت تاشوندگی دارد. این مورد باعث اشغال سطح کمتری در زمان خالی بودن می گردد.

– کانتینرهای تهویه دار

کانتینرهای تهویه دار برای حمل و جابجایی کالاهایی می باشند، در زمان جابجایی نیاز به جریان هوا دارند تا اجناس درون آن ها خراب و فاسد نگردند.

انواع کانتینر از لحاظ کاربری

کانتینرها از لحاظ کاربری نیز در دسته بندی مجزایی قرار می گیرند که هر کدام از آن ها برای جابجایی مواد و کالاهای ویژه ای مورد استفاده قرار می گیرند. در زیر به تعدادی از مهم ترین آن ها اشاره خواهیم کرد.

– کانتینرهای کالای خشک

کانتینرهایی که برای کالاهای خشک استفاده می شوند رایج ترین و پرکاربردترین نوع کانتینرها می باشند. این نوع کانتینر برای جابجایی انواع مختلفی از کالاها  استفاده می شود.

– کانتینرهای یخچال دار

این نوع از کانتینر دارای سیستم خنک کننده بوده و برای حمل و جابجایی کالاهایی است، که نیاز به برودت داشته و از گروه مواد غذایی فاسد شدنی می باشند.

– کانتینرهای مخزن دار

این کانتینرها، از جمله کانتینرهای بسیار مهم و همچنین گران قیمتی بوده، که دارای بدنه ای یک و یا دو جداره می باشند. همچنین از آن ها برای جابجایی مایعات خطرناک، گازها و مواد نفتی استفاده می گردد. این کانتینرها به جهت خطراتی که می تواند متوجه مواد درون آن ها شود، اهمیت بسیار زیادی دارند.

– کانتینرهای حمل خودرو

این کانتینر همانطور که از اسم آن پیداست برای جابجایی خودروها در مسافت های طولانی مورد استفاده قرار می گیرند. کانتینر حمل خودرو دارای ابعاد ویژه ای برای حمل خودرو می باشند.

– کانتینرهای حمل حیوانات زنده

کانتینرهایی که برای حمل حیوانات هستند، دارای دریچه هایی در قسمت طولی می باشند. این دریچه ها موجب تعویض و جابجایی هوا در داخل کانتینر می گردد. همچنین در قسمت زیرین آن نیز دریچه هایی به منظور نظافت تعبیه شده است. علاوه بر این قسمت هایی برای نگهداری تغذیه حیوانات و آب و غذای آن ها وجود داشته که امکان جابجایی حیوانات زنده را در مسیرهای طولانی فراهم می کند.

– کانتینرهای عایق بندی شده

کانتینرهای عایق بندی شده از انواع کانتینرهایی می باشند که در ساختار آن ها از مواد عایق استفاده شده است. این عمل باعث می شود تا از ورود گرما و سرما به داخل آن ها جلوگیری گردد. این نوع کانتینر برای حمل مواد دارویی و …  استفاده می شود.

– کانتینرهای حرارتی

کانتینرهای حرارتی دارای جداره هایی عایق بندی شده می باشند که در داخل آن ها یک موتور گرم کننده نیز وجود دارد.

انواع کانتینر

انواع کانتینر از لحاظ ابعاد

کانتینرها از لحاظ ابعاد نیز در گروه بندی های مجزایی قرار می گیرند. ابعاد کانتینر برحسب فوت مشخص می گردد. ابعاد کانتینرها دارای اندازه های 10 ، 20 ، 40 فوتی بوده، که رایج ترین و متداول ترین آن ها 20 فوت و 40 فوت می باشند.

– کانتینر 10 فوت
این کانتینر به کانتینر 3 متری نیز مشهور می باشد. کانتینر 10 فوت دارای طول 3 متری، عرض 2.5 متری و ارتفاع 2.6 متری می باشد. این کانتینر بیشتر به جهت انبار کردن کالاها مورد استفاده قرار می گیرد.

– کانتینر 20 فوت
این نوع کاننتینر یکی از متداول ترین نوع کانتینرها می باشد. کانتینر 20 فوت دارای طول 6 متری، عرض 2.5 متری و ارتفاع 2.6 متری است. از این کانتینر در زمینه جابجایی استفاده می شود.

– کانتینر 40 فوت

می توان گفت این نوع کاننتینر به دلیل ابعاد و فضای استاندارد، پرطرفدارترین نوع کانتینر در صنعت حمل و نقل جهان بشمار می آید. کانتینر 40 فوت دارای طول 12 متری، عرض 2.5 متری و ارتفاع 2.6 متری می باشد. از ویژگی های مهم این کانتینر طول زیاد آن است. این امر منجر شده فضای مناسبی برای بارگیری ایجاد شده و از تخلیه چند باره کالاها جلوگیری به عمل آید.

– کانتینر 4۰ فوت HIGHCUBE

این نوع کانتینر در واقع همان کانتیر 40 فوت معمولی می باشد .تنها فرق آن ها ارتفاع 2.9 متری این نوع کانتینر است که سبب گشته به کانتینر بلند نیز معروف گردد. این نوع کانتینر برای حمل کالاهایی با ارتفاع بلند بسیار مناسب می باشد.

سخن پایانی

امروزه با پیشرفت تکنولوژی های بسیاری در سیستم های حمل و نقل در سطح جهانی، شاهد راحتی و امنیت بالاتری در این زمینه می باشیم.  یکی از ابزارهای مورد استفاده در این راه انواع کانتینرها می باشند. از مهم ترین ویژگی های انواع کانتینرهای معرفی شده در مطلب فوق می توان به کاهش خسارت ناشی از شکستگی ها و یا آسیب رسیدن به کالاها اشاره کرد. علاوه بر این به حداقل رساندن هزینه های مربوط به بسته بندی، بارگیری و تخلیه کالا از دیگر ویژگی های کانتینرها می باشد. در حمل و نقل کالا به آسانی می توان کانتینر مورد نظر خود را با توجه به نوع کالا انتخاب نمود که برای هر نوع جابجایی نیز مناسب باشد.