به خرید کالا از کشور خارجی و ورود آن به قلمرو گمرکی کشور مقصد واردات گفته می شود. در این تبادل فروشنده یا ارسال کننده کالا به عنوان صادر کننده و خریدار یا تحویل گیرنده کالا به عنوان وارد کننده محسوب می شوند. صادرات و واردات می تواند نتایج مثبتی بر اقتصاد کشورها داشته باشد.

انواع واردات

در ادامه انواع واردات را شرح می دهیم:

واردات قطعی:

کالاهای معینی می‌تواند با رعایت تمام قوانین و اخذ مجوزات و استانداردهای لازم به قلمرو گمرکی وارد شود. این کالاها پس از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و طی یک اظهارنامه حقوقی یا حقیقی از یکی از گمرکات کشور وارد می شوند.

واردات موقت:

کالاهای معینی می‌تواند تحت شرایطی به‌طور موقت به قلمرو گمرکی وارد شود. این کالاها باید ظرف مهلت معینی که گمرک ایران تعیین می‌نماید بدون این‌که تغییری در آن ایجاد شود خارج گردد. تغییرات ناشی از استهلاک از این حکم مستثنا است.

کالاهای مرجوعی:

کالاهایی هستند که وارد کشور شده و بنا به دلایلی به خارج از کشور برگردانده می‌شوند . کالاهای مرجوعی در اصل جزء واردات غیرقطعی و موقت نیز طبقه‌بندی می‌شوند.در پروتکل ارسال کالاهای مرجوعی به مبدا درب محفظه بار وسیله نقلیه آن‌که در گمرک‌های داخلی اظهار می‌شود پلمب شده و با پروانه که به یک نسخه اظهارنامه الصاق می‌شود در اختیار صاحب کالا گذارده می‌شود. یک نسخه از اظهارنامه مربوط نیز بلافاصله و به‌صورت مستقیم به‌عنوان گمرک مرزی که کالا ازآنجا خارج خواهد شد ارسال و نسخه سوم بایگانی می‌شود.

هرگاه صاحب کالای مرجوعی تا یک ماه پس از پایان مهلت داده‌شده نسخه گواهی‌شده اظهارنامه را به گمرک صادرکننده پروانه مرجوعی برای ابطال تضمین تحویل ننماید، گمرک مذکور مراتب را از گمرک مرز خروجی استعلام و اگر معلوم شود کالای مرجوعی به آن گمرک تحویل نشده (به‌جز موارد غیرعمدی) حسب مورد نسبت به وصول و واریز تضمین و یا اجرای مقررات قاچاق اقدام خواهد نمود. در کشور ایران، با توجه به شرایط کنونی ، کارخانجات در بخش تهیه مواد اولیه با مشکلات زیادی روبرو هستند و در این میان “واردات کننده‌ گان مواد اولیه” در صنایع بیشترین سود را می‌توانند ببرند.